Crunchygranola.nl > Recepten > Hemelse chocoladegranola met inuline
Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
En verder vind je op deze pagina:
Ken je de crunchy muesli's van Holie's? Holie's maakt ontzettend lekkere crunchy ontbijtgranen met flink wat vezels en zonder toegevoegde suiker. Het geheime ingrediënt? Inuline. Kun je dat gebruiken in je zelfgemaakte granola's? Jazeker!
Holie’s noemt het overigens cichoreiwortelvezel. Dat is hetzelfde als inuline, maar dan specifiek gewonnen uit cichoreiwortel. Het is een oplosbare voedingsvezel die als voedsel kan dienen voor je gezonde darmbacteriën. Toevallig heeft deze vezel een lichtzoetige smaak en is daarmee heel geschikt om aan ontbijtgranen toe te voegen. Er wordt dan ook geen andere zoetmaker toegevoegd aan de crunchy muesli’s en granola’s van Holie’s. En daar houden we van!
De crunchy muesli’s en granola’s van Holie’s maken me een stuk enthousiaster dan die van andere merken. Ze smaken niet alleen goed, de ingrediënten zijn ook nog eens heel prettig. En dat is bijzonder waardevol voor een ontbijt.
Zo bevat Holie’s Crunchy muesli chocolate: havervlokken, cichoreiwortelvezel, speltvlokken, rijstebloem, tarwebloem, zonnebloemolie, cacaomassa en cacaopoeder. Dat is alles!
Dat ziet er uit alsof je het thuis na zou kunnen maken toch? En dat kan! Belangrijk ingrediënt is de cichoreiwortelvezel, ofwel de inuline: een oplosbare voedingsvezel in de vorm van wit poeder. De inuline in dit recept kun je niet vervangen door een ander ingrediënt. Je kunt het helaas niet kopen in de supermarkt, maar wel online. Ik vertel je hier waar je het zoal kunt vinden.
Het recept voor de ‘Hemelse chocoladegranola met inuline’ dat je hieronder aantreft geeft een vergelijkbaar resultaat als de ‘Crunchy muesli chocolate’ van Holie’s. Dus in die zin is het zeker een copycat recept. Het bevat echter niet volledig dezelfde ingrediënten. De crunchyness in Holie’s crunchy muesli komt onder andere van crispy ricepuffs, laat ik ze zo maar even noemen. Dat kan ik thuis niet namaken. Ik zou wel gepofte rijst kunnen gebruiken, maar dat is groter dan wat in Holie’s Crunchy muesli gebruikt wordt. In plaats daarvan heb ik gekozen voor boekweitgrutten. In combinatie met de overige ingrediënten zorgt dat voor dezelfde fijne crunch! Het resultaat is net zo’n luchtige, lichte, crunchy granola, met mooie clusters. Met een heerlijke smaak, maar net een tikje minder zoet.
Het ontbijtgranenlandschap is in de loop der jaren bijzonder divers geworden en ieder merk verzint nieuwe benamingen voor de eigen producten. Holie’s heeft zowel crunchy muesli’s als granola’s in het assortiment. Wat Holie’s ‘crunchy muesli’s’ noemt zou ik eerder bestempelen als ‘granola’s’ (met mooie grote clusters) en wat Holie’s ‘granola’s’ noemt zijn in mijn ogen eigenlijk ‘gebakken muesli’s’ (met los gebakken ingrediënten). Holie’s ‘Crunchy muesli chocolate’ heb ik dan ook omgedoopt tot ‘Hemelse chocoladegranola’.
Ik vermoed dat de merknaam Holie’s een knipoog is naar het Engelse holy, heilig. Hun doel is om ontbijtproducten te maken met goede ingrediënten en een hemelse smaak. Althans, dat is mijn vermoeden. :) Heilige granola, dat gaat me wat te ver, maar hemelse granola? Ja hoor, zo durf ik dit copycat recept best te noemen.
Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
Bonustip:
De oven staat best een tijdje aan voor deze granola. Ik maak zelf altijd twee batches (van dezelfde granola of twee verschillende) en zet twee bakplaten tegelijk in de oven. Je hebt dan in één keer flink wat granola, maar dat is geen probleem. Het kan zijn dat je de granola’s wel een kwartiertje langer in de oven moet laten. De granola is, mits helemaal goed droog gebakken, minstens drie weken goed houdbaar in een luchtdichte pot. Het blijft heerlijk en krokant.
Er zijn twee dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van inuline.
Inuline kan gewonnen worden uit verschillende plantaardige bronnen. Ik heb dit copycat recept getest met drie verschillende merken inuline, twee merken die de inuline uit cichoreiwortel halen en één merk dat de inuline uit agave wint. En dat verschil blijkt belangrijk. Met cichorei-inuline maak je een luchtige, crunchy granola, met agave-inuline wordt je granola wel knapperig, maar vooral heel erg hard.
Je kunt online cichoreiwortel kopen in de vorm van inuline maar óok in de vorm van gedroogde cichoreiwortel. Soms is de gedroogde cichoreiwortel gemalen, soms koop je het in stukjes.
Inuline is niét de hele cichoreiwortel, maar de vezel die gewonnen wordt uit de cichoreiwortel, dus: cichoreiwortelvezel. Dat klinkt heel logisch, maar als je eenmaal op zoek bent naar het juiste ingrediënt, namelijk inuline gewonnen uit cichoreiwortel, dan kan het best verwarrend zijn, de termen cichoreiwortel en cichoreiwortelvezel die op de verpakkingen staan. Let er bij de aanschaf op dat het enige ingrediënt in het product dat je koopt inuline is (gewonnen uit cichoreiwortel) of echt alleen de cichoreiwortelvezel en niet de hele cichoreiwortel in gemalen vorm.
Ik vertel je hier met welke twee merken ik goede resultaten heb behaald en waar je die kunt kopen.
Inuline uit cichoreiwortel kun je prima online vinden. Ik heb de de cichorei-inuline van twee merken geprobeerd voor dit recept en ze werken allebei prima: de inuline van Jacob Hooy en van Vitiv.
Je kunt voor één of beide merken terecht bij onder andere
Als je de inuline van Jacob Hooy gaat kopen raad ik je aan om de kilo-verpakking aan te schaffen (bij Vitatheek te koop) en niet de verpakking van 150 gram. Het scheelt behoorlijk in de prijs. Als je het goed droog bewaart is inuline lang houdbaar en met een kilo kun je vele keren granola bakken.
Daarnaast kun je inuline ook gebruiken in bijvoorbeeld je yoghurt of kwark, door smoothies of in je havermout. Het voegt een zoetig accent toe, maar misschien wel belangrijker: ook een hele goede vezel voor je darmen.
Ga je zelf op zoek en vind je andere merken of variëteiten?
Lees dan vooral even waar je op moet letten bij de aanschaf.
Enthousiast als ik was (en nog steeds ben) over deze granola met inuline heb ik ook een andere smaakvariant getest:
Het recept en de werkwijze zijn exact hetzelfde als van de chocolade-variant. Het enige verschil zit ’m in twee ingrediënten:
Heb je geen gemalen anijszaad in huis? Gebruik dan een 1 tl speculaaskruiden extra. Of experimenteer met andere specerijen die je in huis hebt, zoals gemalen gember, gemalen venkelzaad of Chinees 5-kruidenpoeder. Ook lekker!
Gek op granola met chocolade?
Hier zijn nog een paar fijne Crunchy Granolarecepten met cacao, cacaonibs of chocolade:
> Boekweit-cacaogranola met kokoschips (glutenvrij en vegan)
> Pinda-kaneelgranola met cacaonibs (glutenvrij, vegan en zonder noten)
> Speculaasgranola met mandarijn en chocola (glutenvrij en vegan)