Crunchygranola.nl > Recepten > Hemelse chocoladegranola met inuline

Hemelse chocoladegranola met inuline

Copycat recept! Holie’s Crunchy muesli chocolate (notenvrij en vegan)

Grote weckpot met zelfgemaakte chocoladegranola

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

Chocoladegranola met Griekse yoghurt in twee schaaltjes op tafel met groene planten op de achtergrond

Holie's Crunchy muesli's met speciaal ingrediënt: inuline (cichoreiwortelvezel)

Ken je de crunchy muesli's van Holie's? Holie's maakt ontzettend lekkere crunchy ontbijtgranen met flink wat vezels en zonder toegevoegde suiker. Het geheime ingrediënt? Inuline. Kun je dat gebruiken in je zelfgemaakte granola's? Jazeker!

Holie’s noemt het overigens cichoreiwortelvezel. Dat is hetzelfde als inuline, maar dan specifiek gewonnen uit cichoreiwortel. Het is een oplosbare voedingsvezel die als voedsel kan dienen voor je gezonde darmbacteriën. Toevallig heeft deze vezel een lichtzoetige smaak en is daarmee heel geschikt om aan ontbijtgranen toe te voegen. Er wordt dan ook geen andere zoetmaker toegevoegd aan de crunchy muesli’s en granola’s van Holie’s. En daar houden we van!

Chocoladegranola met Griekse yoghurt in twee schaaltjes op tafel - birdview

Copycat recept?

De crunchy muesli’s en granola’s van Holie’s maken me een stuk enthousiaster dan die van andere merken. Ze smaken niet alleen goed, de ingrediënten zijn ook nog eens heel prettig. En dat is bijzonder waardevol voor een ontbijt.

Zo bevat Holie’s Crunchy muesli chocolate: havervlokken, cichoreiwortelvezel, speltvlokken, rijstebloem, tarwebloem, zonnebloemolie, cacaomassa en cacaopoeder. Dat is alles!

Dat ziet er uit alsof je het thuis na zou kunnen maken toch? En dat kan! Belangrijk ingrediënt is de cichoreiwortelvezel, ofwel de inuline: een oplosbare voedingsvezel in de vorm van wit poeder. De inuline in dit recept kun je niet vervangen door een ander ingrediënt. Je kunt het helaas niet kopen in de supermarkt, maar wel online. Ik vertel je hier waar je het zoal kunt vinden.

Copycat recept!

Het recept voor de ‘Hemelse chocoladegranola met inuline’ dat je hieronder aantreft geeft een vergelijkbaar resultaat als de ‘Crunchy muesli chocolate’ van Holie’s. Dus in die zin is het zeker een copycat recept. Het bevat echter niet volledig dezelfde ingrediënten. De crunchyness in Holie’s crunchy muesli komt onder andere van crispy ricepuffs, laat ik ze zo maar even noemen. Dat kan ik thuis niet namaken. Ik zou wel gepofte rijst kunnen gebruiken, maar dat is groter dan wat in Holie’s Crunchy muesli gebruikt wordt. In plaats daarvan heb ik gekozen voor boekweitgrutten. In combinatie met de overige ingrediënten zorgt dat voor dezelfde fijne crunch! Het resultaat is net zo’n luchtige, lichte, crunchy granola, met mooie clusters. Met een heerlijke smaak, maar net een tikje minder zoet.

Maareh… Crunchy muesli? Is dat niet wat anders dan granola?

Het ontbijtgranenlandschap is in de loop der jaren bijzonder divers geworden en ieder merk verzint nieuwe benamingen voor de eigen producten. Holie’s heeft zowel crunchy muesli’s als granola’s in het assortiment. Wat Holie’s ‘crunchy muesli’s’ noemt zou ik eerder bestempelen als ‘granola’s’ (met mooie grote clusters) en wat Holie’s ‘granola’s’ noemt zijn in mijn ogen eigenlijk ‘gebakken muesli’s’ (met los gebakken ingrediënten). Holie’s ‘Crunchy muesli chocolate’ heb ik dan ook omgedoopt tot ‘Hemelse chocoladegranola’.

What’s in a name…

Ik vermoed dat de merknaam Holie’s een knipoog is naar het Engelse holy, heilig. Hun doel is om ontbijtproducten te maken met goede ingrediënten en een hemelse smaak. Althans, dat is mijn vermoeden. :) Heilige granola, dat gaat me wat te ver, maar hemelse granola? Ja hoor, zo durf ik dit copycat recept best te noemen.

Chocoladegranola van Holie’s en zelfgemaakte chocoladegranola naast elkaar getoond op witte achtergrond

Hemelse chocoladegranola met inuline

print e-mail

Ingrediënten voor één grote pot:

Verder nodig:

Zo maak je de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 130ºC.
  2. Meng de eerste vier ingrediënten (grove havervlokken, inuline, boekweitgrutten en cacaonibs) in een grote kom door elkaar.
  3. Meng de overige ingrediënten in de genoemde volgorde door elkaar in een kleine kom. Als je meel of cacaopoeder wat klonterig is, zeef het dan eerst met een (thee)zeefje.
  4. Meng de inhoud van het kleine kommetje door de ingrediënten in de grote kom. Zorg dat alle inuline goed is opgenomen en alles goed echt gemengd is. Als je denkt dat het gemengd is, meng dan nog even door! (Ik meng granola’s vaak eerst gewoon met een lepel en zodra er meer weerstand komt draai ik de lepel om zodat ik verder ga met de bolle kant. Met de bolle kant ‘duw’ je alle ingrediënten min of meer in elkaar. Op die manier kun je de ingrediënten makkelijker gemengd krijgen.)
  5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel de granola losjes over de bakplaat.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola zo’n 30 minuten.
  7. Draai de temperatuur van de oven terug naar 100ºC en laat de granola vervolgens nog 30 tot 45 minuten bakken. Er zit water in de granola en dat moet de tijd krijgen om te verdampen. Weersta de neiging om de oven op een hogere temperatuur te laten, low and slow bakken is wat de granola zo goed knapperig maakt.
  8. Schakel de oven hierna uit. Zet de deur op een kiertje en laat de granola helemaal afkoelen.
  9. Controleer vervolgens of de granola helemaal droog en krokant gebakken is. Is dat niet het geval, schuif de bakplaat dan nog eens 15 minuten in de oven op 100ºC. Laat vervolgens weer helemaal afkoelen.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

Bonustip:
De oven staat best een tijdje aan voor deze granola. Ik maak zelf altijd twee batches (van dezelfde granola of twee verschillende) en zet twee bakplaten tegelijk in de oven. Je hebt dan in één keer flink wat granola, maar dat is geen probleem. Het kan zijn dat je de granola’s wel een kwartiertje langer in de oven moet laten. De granola is, mits helemaal goed droog gebakken, minstens drie weken goed houdbaar in een luchtdichte pot. Het blijft heerlijk en krokant.

Zelfgemaakte chocoladegranola op bakplaat

De ene inuline blijkt de andere niet

Er zijn twee dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van inuline.

Inuline uit cichoreiwortel versus inuline uit agave

Inuline kan gewonnen worden uit verschillende plantaardige bronnen. Ik heb dit copycat recept getest met drie verschillende merken inuline, twee merken die de inuline uit cichoreiwortel halen en één merk dat de inuline uit agave wint. En dat verschil blijkt belangrijk. Met cichorei-inuline maak je een luchtige, crunchy granola, met agave-inuline wordt je granola wel knapperig, maar vooral heel erg hard.

Cichoreiwortelvezel versus cichoreiwortel

Je kunt online cichoreiwortel kopen in de vorm van inuline maar óok in de vorm van gedroogde cichoreiwortel. Soms is de gedroogde cichoreiwortel gemalen, soms koop je het in stukjes.

Inuline is niét de hele cichoreiwortel, maar de vezel die gewonnen wordt uit de cichoreiwortel, dus: cichoreiwortelvezel. Dat klinkt heel logisch, maar als je eenmaal op zoek bent naar het juiste ingrediënt, namelijk inuline gewonnen uit cichoreiwortel, dan kan het best verwarrend zijn, de termen cichoreiwortel en cichoreiwortelvezel die op de verpakkingen staan. Let er bij de aanschaf op dat het enige ingrediënt in het product dat je koopt inuline is (gewonnen uit cichoreiwortel) of echt alleen de cichoreiwortelvezel en niet de hele cichoreiwortel in gemalen vorm.

Ik vertel je hier met welke twee merken ik goede resultaten heb behaald en waar je die kunt kopen.

Twee schaaltjes chocoladegranola met yoghurt op tafel met groene planten en weckpot met granola op de achtergrond

Waar kun je inuline of cichoreiwortelvezel kopen?

Inuline uit cichoreiwortel kun je prima online vinden. Ik heb de de cichorei-inuline van twee merken geprobeerd voor dit recept en ze werken allebei prima: de inuline van Jacob Hooy en van Vitiv.

Je kunt voor één of beide merken terecht bij onder andere

Als je de inuline van Jacob Hooy gaat kopen raad ik je aan om de kilo-verpakking aan te schaffen (bij Vitatheek te koop) en niet de verpakking van 150 gram. Het scheelt behoorlijk in de prijs. Als je het goed droog bewaart is inuline lang houdbaar en met een kilo kun je vele keren granola bakken.

Inuline over?

Daarnaast kun je inuline ook gebruiken in bijvoorbeeld je yoghurt of kwark, door smoothies of in je havermout. Het voegt een zoetig accent toe, maar misschien wel belangrijker: ook een hele goede vezel voor je darmen.

Ga je zelf op zoek en vind je andere merken of variëteiten?

Lees dan vooral even waar je op moet letten bij de aanschaf.

Zelfgemaakte chocoladegranola op tafel met pot met granola op de achtergrond

Een beetje variatie: Speculaasgranola met inuline

Enthousiast als ik was (en nog steeds ben) over deze granola met inuline heb ik ook een andere smaakvariant getest:

Speculaasgranola met inuline

Het recept en de werkwijze zijn exact hetzelfde als van de chocolade-variant. Het enige verschil zit ’m in twee ingrediënten:

  • Vervang de cacaonibs door eenzelfde hoeveelheid zonnebloempitten
  • Vervang de cacaopoeder door 2 tl speculaaskruiden, 1 tl gemalen anijszaad en 1 tl kaneel.

Heb je geen gemalen anijszaad in huis? Gebruik dan een 1 tl speculaaskruiden extra. Of experimenteer met andere specerijen die je in huis hebt, zoals gemalen gember, gemalen venkelzaad of Chinees 5-kruidenpoeder. Ook lekker!

Glazen schaaltje met yoghurt en zelfgemaakte chocoladegranola in hoek van het beeld met groene planten en granola in pot op de achtergrond

Nog meer fijne granolarecepten!

Gek op granola met chocolade?

Hier zijn nog een paar fijne Crunchy Granolarecepten met cacao, cacaonibs of chocolade:

> Boekweit-cacaogranola met kokoschips (glutenvrij en vegan)

> Pinda-kaneelgranola met cacaonibs (glutenvrij, vegan en zonder noten)

> Speculaasgranola met mandarijn en chocola (glutenvrij en vegan)

Zelfgemaakte chocoladegranola in openstaande weckpot