Crunchygranola.nl > Recepten > Kastanjegranola met honing en anijszaad
Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
En verder vind je op deze pagina:
Als de herfst zo’n beetje goed en wel op gang gekomen is, komt de tijd om tamme kastanjes te rapen. Wanneer je tamme kastanjes kunt vinden? Dat verschilt van jaar tot jaar. Maar je kunt vanaf eind september tot eind oktober de grond afspeuren. Vorig jaar had ik op 24 september al een portie, dit jaar moest ik er iets langer op wachten, tot 6 oktober. En volgend jaar kan het weer anders zijn.
Het recept voor deze Crunchy Granola maakte ik dan ook niet met zelf geraapte kastanjes, maar met gekochte exemplaren. Volledig gekookt, gepeld en klaar voor gebruik. Bijzonder handig en net zo lekker als zelf geraapte kastanjes. Maar toch zal ik er de komende weken weer op uit trekken om zelf wat te gaan verzamelen in het bos hier in de buurt. Dan heb ik meteen een goede reden om wat frisse buitenlucht op te gaan snuiven…
Ik heb er flink plezier in een zakje verse tamme kastanjes te rapen in het bos en die vervolgens thuis te koken en te pellen. Maar niet overal kun je tamme kastanjes vinden en ook maar gedurende een korte periode in het jaar. Gelukkig zijn ze ook te koop. Ik geef je wat tips.
In het kastanjeseizoen kun je bij de groenteboer, op de markt en soms ook in de grotere supermarkten ongepelde, verse tamme kastanjes kopen. Deze kastanjes kun je poffen of koken om vervolgens te pellen en in allerhande gerechten gebruiken. Vind je dit te tijdrovend of teveel gedoe, dan kun je ook je toevlucht nemen tot al gekookte kastanjes.
Bij biologische supermarkten en soms ook bij mediterrane supermarkten kun je gekookte en gepelde tamme kastanjes kopen. Soms in een vacuümverpakking, zoals van het biologische merk Roger Descours (bij de biologische winkels) of in een zakje, zoals van Titiz (bij de mediterrane winkels).
De vacuümverpakte exemplaren komen niet mooi uit de verpakking, maar als je er puree van wilt maken, zoals in dit granolarecept, is dat uiteraard geen probleem. Wil je ze mooi kunnen presenteren, ga dan op zoek naar de variant in een zakje. Let er overigens op dat er een ongezoete en een gezoete variant bestaat. Voor gebruik in deze granola zou ik de ongezoete variant kiezen.
Voor dit granolarecept malen we de gekookte kastanjes tot een gladde puree. Heb je geen goede blender of staafmixer, maar wil je wél graag kastanjegranola maken, ga dan op zoek naar kastanjepuree. Online kun je dit vooral vinden van het Franse, biologische merk Priméal of van het eveneens Franse merk Clément Faugier. Let er op dat je ook in het geval van kastanjepuree een gezoete en ongezoete versie kunt kopen. Voor gebruik in dit granolarecept zou ik de ongezoete variant kiezen.
Tamme kastanjes, in welke vorm dan ook, zijn behoorlijk prijzig als je ze in de winkel koopt. Ben je in de gelegenheid om ze zelf te rapen en te bereiden, doe dat dan vooral!
Verse, ongepelde kastanjes kun je (gewassen en goed gedroogd!) in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. Probeer ze binnen vier dagen te verwerken.
Als je graag wat gekookte en gepelde kastanjes voor later overhoudt, dan kun je ze een paar dagen in de koelkast bewaren en je kunt ze ook prima invriezen. Koken, pellen, laten uitdampen en afkoelen en goed luchtdicht verpakken en in de koelkast of vriezer bewaren. Ontdooi de kastanjes voor gebruik in de koelkast.
Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
Notitie 1
Als je geen sterke kleine blender of goede staafmixer hebt, kun je ook kant en klare, ongezoete kastanjepuree gebruiken (hier lees je waar je dat kunt kopen) en daar de overige ingrediënten in het lijstje doorheen roeren.
In kant en klare kastanjepuree zit naast tamme kastanjes óók al een deel water. Hoeveel dat is kun je zien in de ingrediëntenlijst. Misschien zit er al genoeg vocht in je gekochte kastanjepuree en is water toevoegen niet nodig. En misschien heb je nog wél wat extra water nodig.
Twee rekenvoorbeelden
Stel: de gekochte kastanjepuree bestaat voor 60% uit tamme kastanjes en voor 40% uit water. Dan heb je met 250 gram kastanjepuree precies de juiste verhouding tussen kastanje en water te pakken voor dit granolarecept, namelijk:
250 gram puree x 60% = 150 gram tamme kastanje
250 gram puree x 40% = 100 gram water.
Extra water toevoegen is dan niet nodig.
Bestaat de gekochte kastanjepuree bijvoorbeeld voor 70% uit tamme kastanjes en voor 30% uit water, dan kom je uit op 215 gram kastanjepuree:
215 gram puree x 70% = 150 gram tamme kastanje (ongeveer)
215 gram puree x 30% = 65 gram water.
Voeg in dit geval nog 35 gram water toe aan je puree om aan de juiste hoeveelheid water (100 ml) te komen in dit recept.
Notitie 2
Het klinkt misschien wat vreemd, korianderzaad en piment door je zoete granola. Maar geloof me, het is erg lekker en ik zou het zelfs noodzakelijke ingrediënten willen noemen. Tamme kastanjes en honing kunnen samen een beetje weeïg worden als er geen stevige smaaktegenhanger is. Het anijszaad en het korianderzaad en de piment zorgen voor die sterke tegenhanger. Het anijszaad proef je zeker terug in de granola, maar de andere twee specerijen nagenoeg niet. Maar je zult ze missen als je ze achterwege laat! Heb je geen gemalen korianderzaad en piment, experimenteer dan met wat andere specerijen die je wellicht wél in je keukenkastje hebt staan. Denk aan kruidnagel, speculaaskruiden of gember. Begin met weinig, proef en pas aan naar smaak!
Bonustip:
De oven staat best een tijdje aan voor deze granola. Ik maak zelf altijd twee batches (van dezelfde granola of twee verschillende) en zet twee bakplaten tegelijk in de oven. Je hebt dan in één keer flink wat granola, maar dat is geen probleem. Het kan zijn dat je de granola’s wel een kwartiertje langer in de oven moet laten. De granola is, mits helemaal goed droog gebakken, minstens drie weken goed houdbaar in een luchtdichte pot. Het blijft heerlijk en krokant.
Zelf geraapte tamme kastanjes kun je koken of poffen in de oven. Vervolgens kun je ze makkelijk van hun schilletjes ontdoen. Mijn favoriete manier om tamme kastanjes te garen is door ze te koken. Dit is het snelst en energie-efficiënts. Ze zijn ook makkelijker te pellen dan wanneer je ze in de oven roostert, omdat de schillen door het koken vochtig zijn. Tijdens het roosteren in de oven drogen ze juist uit.
Dit is de kook- en pelmethode die ik graag gebruik:
Heb je veel tamme kastanjes over na het maken van je granola met kastanjes?
Je kunt er vanalles mee! Hier wat ideeën:
Deze kastanjegranola is natuurlijk een typische herfstgranola. Op zoek naar nog meer herfstvibes? Kijk dan vooral even bij de volgende granola’s:
> Appelgranola met vijgen en hazelnoten
(glutenvrij en vegan)
> Carrot cake granola
(paleo, glutenvrij, vegan, suikervrij en koolhydraatarm)
Of kies voor de ultieme herfstgroente in je granola: pompoen!
Deze twee pompoengranolarecepten zijn ontwikkeld door gastbloggers. Allebei ketoproof pompoengranola’s, allebei toch heel verschillend:
> Keto pompoengranola van Con-serveert
(glutenvrij, graanvrij, suikervrij, vegan, koolhydraatarm en keto-proof)
> Keto pompoengranola van Eet lekker anders
(paleo, vegan, vezelrijk, glutenvrij, zonder granen)