Crunchygranola.nl > Recepten > Keto pompoengranola van Eet lekker anders

Keto pompoengranola van Eet lekker anders

(paleo, vegan, vezelrijk, glutenvrij, zonder granen)

Keto pompoengranola in pot close-up

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

Een gastrecept van Eet lekker anders!

Deze keer geen recept van eigen hand, maar een gastrecept van Marjolein, van het foodblog Eet lekker anders. Marjolein maakt recepten voor verschillende intoleranties en eetstijlen. Op haar blog vind je ook veel informatie over hoe om te gaan met al die intoleranties en tips voor het vervangen van ingrediënten in recepten als dat nodig of wenselijk is.

Marjolein heeft recepten voor ieder moment van de dag en werkelijk ook voor iedere eetstijl! Paleo, AIP, keto, koolhydraatarm, lactosevrij, glutenvrij, noem het maar. Van alle markten thuis en echt voor ieder wat wils. Ik raad je aan: ga vooral eens kijken!

Nog meer Keto pompoengranola

Er staat nog één ander gastrecept op Crunchy Granola. En dat is óók een Keto pompoengranola. Het is een recept van Conny van Con-serveert. Conny’s Keto pompoengranola is weer heel anders dan de granola van Marjolein! Allebei fantastisch, dus probeer ze vooral allebei.

Keto pompoengranola in pot van bovenaf gezien

Het originele recept:

Ik weet dat ik niet de enige ben voor wie het vrijwel onmogelijk is om een recept helemaal tot op de komma te volgen. Ook mijn eigen granolarecepten pas ik iedere keer dat ik ze maak een beetje aan.

Het recept voor de Keto pompoengranola op deze pagina wijkt dan ook wat af van het originele recept van Marjolein. En mocht je van plan zijn de Keto pompoengranola te gaan bakken, voel je dan vooral niet bezwaard om er óók weer je eigen draai aan te geven! Pas het aan aan je eigen smaak of aan de ingrediënten die je in huis hebt. Kan gewoon.

Andere verhoudingen

De ingrediënten die ik heb gebruikt zijn grotendeels gelijk gebleven aan de ingrediënten uit het originele recept, maar de verhoudingen zijn net iets anders. Lijnzaad geeft een beetje een ‘vezelige’ bite, zogezegd. Om die reden heb ik een deel van het lijnzaad vervangen door pompoenpitten. Het lijnzaad maal je in eenkoffiemolentje of kleine sterke blender tot ‘meel’. En dat werkt met pompoenpitten net zo goed. Dit geldt ook voor zonnebloempitten trouwens.

Andere smaakmakers

Marjolein gebruikt vanille en kaneel in haar recept. Heerlijk! Maar zo in de winter wilde ik graag nog wat extra verwarmende specerijen gebruiken. Dus verving ik de kaneel en vanille door speculaaskruiden. Dat geeft ook wat extra pit. Heb je five spices (vijf-kruidenpoeder) in huis? Dat is ook erg lekker in deze granola!

Andere bereidingswijze

Ik besloot het mezelf makkelijk te maken door de chocolade in het recept niet te smelten, maar in kleine stukjes toe te voegen aan de granola. Dat bleek niet alleen makkelijk, maar ook nog eens erg lekker. Na bakken en afkoelen van de granola blijven er hele stukjes chocolade over, en dat geeft weer een heel andere smaak en bite aan je granola dan wanneer de chocolade volledig verdeeld is. Het is allebei lekker, dus kies vooral de methode waar je zelf het meest enthousiast van wordt.

Bakken op lage temperatuur

Als je vaker op deze site bent geweest weet je dat ik er van houd om mijn granola’s op lagere temperatuur te bakken dan gebruikelijk is. Dan heb je er minder omkijken naar als het eenmaal in de oven staat en alle goede vetten en eiwitten blijven beter intact. Als je omega-3-rijke noten of zaden gebruikt zoals walnoten, lijnzaad en hennepzaad, kun je de oventemperatuur zelfs beter niet hoger dan 100ºC laten komen. Op deze temperatuur komt je granola óók crispy uit de oven, maar het neemt wel meer tijd in beslag…

Keto pompoengranola met yoghurt in close-up

Het recept: Keto pompoengranola van Eet lekker anders

print e-mail

Ingrediënten voor een volle pot granola:

Verder nodig:

* Ik gebruik graag de chocolade van Vivani die gemaakt is met 100% cacao (onder andere te koop bij Ekoplaza), maar als dat je wat te heftig is, kies dan een andere -bij voorkeur platte- reep met een cacaopercentage van 70% of hoger.

Zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 100ºC.
 2. Doe de gare, afgekoelde pompoenblokjes, amandelpasta (of pindakaas), het water, de speculaaskruiden en het zout in de foodprocessor of blender en mix tot een gladde massa.** Doe de massa over in een grote kom.
 3. Hak de chocolade in kleine blokjes van zo’n ½ x ½ cm. Meng de blokjes door het pompoenmengsel. (Je kunt eventueel de chocolade ook in stukjes breken en als het pompoenmengsel al helemaal glad en gemengd is de chocolade even kort meemixen tot het de gewenste grootte heeft.)
 4. Hak de pecannoten (of hazelnoten) en amandelen grof.
 5. Doe het lijnzaad in een koffiemolentje of kleine, sterke blender en maal tot meel. Doe dit ook met de pompoenpitten.***
 6. Meng gehakte noten, gemalen lijnzaad en gemalen pompoenpittten door het pompoenmengsel. Om een goed gemengd geheel te krijgen werkt kneden met je handen het allerbest en allersnelst.
 7. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel in een zo plat mogelijke laag op de bakplaat en druk alles tegen elkaar aan.
 8. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola zo’n 60 minuten.
 9. Draai de granola om met een grote spatel en laat het vervolgens nog zo’n 60 minuten bakken. (Er zit vocht in het granolamengsel dat allemaal moet verdampen tijdens het bakken. Vandaar de wat langere oventijd.)
 10. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip ****.)
 11. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

** Geen foodprocessor?
Als je geen foodprocessor of blender hebt, probeer dan eerst de pompoen zo glad mogelijk te krijgen met een vork. Hoe gaarder je pompoen, hoe makkelijker dit zal gaan. Meng vervolgens de amandelpasta (of pindakaas), het water, de speculaaskruiden en het zout zo goed en kwaad als het gaat door de pompoen tot een gladde massa.

Overigens: Als je een vork gebruikt in plaats van een blender is het verstandig om de pompoen voor het stomen te ontdoen van zijn schil. Als je een machine hebt die het zware werk voor je doet is schillen niet nodig.

*** Geen koffiemolentje of kleine blender?
Als je geen elektrisch koffiemolentje of kleine blender hebt, kun je ook reeds gemalen lijnzaad kopen en gebruiken in plaats van het hele lijnzaad en de pompoenpitten. Let er wel op dat je gemalen lijnzaad goed luchtdicht en in de koelkast bewaart na openen van de verpakking. De omega-3 vetzuren oxideren snel. Oftewel, ze worden snel ‘ranzig’. Dat is niet lekker en je mist daardoor ook de gezonde aspecten van de omega-3.

**** Knapperigheidstip:
Als je granola nog niet knapperig blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje of twintig minuten in de oven op 100ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen. De granola is goed als het helemaal crunchy is als je het in stukken breekt.

Bonustip:
De oven staat best een tijdje aan voor deze granola. Ik maak zelf altijd twee batches (van dezelfde granola of twee verschillende) en zet twee bakplaten tegelijk in de oven. Je hebt dan in één keer flink wat granola, maar dat is geen probleem. De granola is, mits helemaal goed droog gebakken, minstens drie weken goed houdbaar in een luchtdichte pot.

Keto pompoengranola in pot

Goeie ontbijtjes, die nu eens géen granola zijn:

Op deze granolasite kun je je hart ophalen als je een koolhydraatarme granola zoekt.

Zoek je iets anders dan granola voor je ontbijt, ga dan vooral op onderzoek uit bij Eet lekker anders. Ik geef je vast wat van mijn favorieten!

  > Baked nuts met framboos en paranoot
  > Chocolade smoothiebowl
  > Matcha overnight chia met hennep, pistache en kersen
  > Glutenvrij en vegan ontbijttaartje met dadels, boekweit en noten
  > Karnemelk overnight oats met kersen en witte chocola

Keto pompoengranola met yoghurt

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Eet je graag keto, koolhydraatarm, paleo, graanvrij, glutenvrij, of gewoon lekker, dan word je hier misschien ook wel enthousiast van:

> Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden
> Kokos-vanillegranola met gojibessen
> Ketogranola met cacaoboter
> Keto-chocoladegranola met gojibessen

of natuurlijk de

> Keto pompoengranola van Con-serveert

Keto pompoengranola in glazen schaaltje op houten blad