Crunchygranola.nl > Recepten > Keto pompoengranola van Con-serveert

Keto pompoengranola van Con-serveert

Pompoengranola in glazen weckpot

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

Pompoengranola Con voor het bakken

Een gastrecept van Con-serveert!

Deze keer geen recept van eigen hand, maar een gastrecept van Conny, van het koolhydraatarme foodblog Con-serveert. Con is echt de koningin van de koolhydraatarme recepten. Op haar blog vind je er letterlijk honderden! Ik heb er al vele geprobeerd in eigen keuken en het zijn allemaal blijvertjes in mijn kokkerel-repertoire.

Con maakt eigenlijk alles. Van ontbijt, lunch en diner tot drankjes, sausjes en snacks. En óok granola’s! Koolhydraatarm natuurlijk. Ik heb zelf al eens een Crunchy Granolarecept voor Ketogranola met cacaoboter op haar blog mogen delen. En toen Conny’s recept voor een Keto pompoengranola op haar blog verscheen wist ik dat ik die niet alleen meteen wilde uitproberen, maar óok dolgraag op mijn eigen blog wilde delen. En ziehier het resultaat!

Pompoengranola in close-up

Het originele recept:

Mijn recept voor de Keto pompoengranola wijkt een tikje af van het originele recept van Con.

Extra noten en meteen ook maar extra veel granola!

Ik heb in verhouding wat meer noten gebruikt, omdat mijn pompoenpuree wat vochtig was. De extra noten absorberen dat vocht.

Ik maak ook maar meteen in één keer een grotere batch, dat komt wel op. Mijn favoriete portiegrootte is misschien wat royaler dan gebruikelijk, dus voor het de kans krijgt oud te worden is het al lang en breed op… Ben je een kleinere eter, dan kun je langer doen met de genoemde hoeveelheid, maar wees gerust, je kunt de granola zonder problemen drie weken bewaren in een luchtdichte pot.

Bakken op lagere temperatuur

Als je vaker op deze site bent geweest weet je dat ik er van houd om mijn granola’s op lagere temperatuur te bakken dan gebruikelijk is. Dan heb je er minder omkijken naar als het eenmaal in de oven staat en alle goede vetten en eiwitten blijven beter intact. Als je omega-3-rijke noten of zaden gebruikt (zoals walnoten, lijnzaad en hennepzaad) kun je de oventemperatuur zelfs beter niet hoger dan 100ºC laten komen. Op deze temperatuur komt je granola óók crispy uit de oven, maar het neemt wel zo’n 3 uur in beslag… Daarom heb ik het hennepzaad uit het originele recept vervangen door sesamzaad, dat is beter bestand tegen temperaturen boven de 100ºC.

Liever een zoetere granola?

Con geeft als optie om wat erythritol toe te voegen als je van een zoete granola houdt. Die optie geef ik ook in het recept. Maar zowel Con als ik zijn van mening dat deze granola ook fantastisch lekker is zónder dit extra zoet!

Gebakken pompoengranola van Con

Het recept: Keto pompoengranola van Con-serveert

print e-mail

Ingrediënten voor zo’n 400 gram granola (7 à 8 flinke porties):

Zo maak je de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
  2. Meng de pompoenpuree met de gesmolten kokosolie, tahin, kaneel en een snuf zout in een kleine kom.
  3. Hak de pecannoten en amandelen grof.
  4. Meng het pompoenmengsel met de pecannoten, amandelen, pompoenpitten, zonnebloempitten en het sesamzaad in een grote kom.
  5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel in een platte laag op de bakplaat en druk alles tegen elkaar aan.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola zo’n 60 minuten.
  7. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog zo’n 30 minuten bakken. (Er zit vocht in het granolamengsel dat allemaal moet verdampen tijdens het bakken. Vandaar de wat langere oventijd.)
  8. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip **.)
  9. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* Zo maak je pompoenpuree:
Stoom in blokjes gesneden pompoen tot ze gaar zijn en bijna uit elkaar vallen. Doe de gare pompoen in een foodprocessor of blender en maal helemaal glad. Heb je geen foodprocessor of blender? Probeer de pompoen dan zo glad mogelijk te krijgen met een vork. Hoe gaarder je pompoen, hoe makkelijker dit zal gaan. Als je een vork gebruikt is het verstandig om de pompoen voor het stomen te ontdoen van zijn schil. Als je een machine hebt die het zware werk voor je doet is schillen niet nodig.

** Tip:
Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Pompoengranola met cottage cheese

Goeie koolhydraatarme ontbijtjes, die nu eens géen granola zijn:

Op deze granolasite kun je je hart ophalen als je een koolhydraatarm ontbijtrecept zoekt, maar al deze recepten vallen natuurlijk wel in de granola-categorie…

Zoek je iets anders voor je koolhydraatarme of keto ontbijt, ga dan vooral op onderzoek uit bij Con-serveert. Ik geef je vast wat van mijn favorieten!

  > Bosbessen crumble met anijs en kardemom
  > Overnight N’oats – koolhydraatarme havermout
  > Koolhydraatarm broodje van amandelmeel
  > Kwarktaart in een glas met koolhydraatarme crumble
  > Bounty yoghurt

Pompoengranola met cottage cheese - birdview

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Eet je graag keto, koolhydraatarm, paleo, graanvrij, glutenvrij, of gewoon lekker, dan word je hier misschien ook wel enthousiast van:

> Ketogranola met cacaonibs en speculaaskruiden
> Kokos-vanillegranola met gojibessen
> Ketogranola met cacaoboter
> Keto-chocoladegranola met gojibessen

Pompoengranola in het zonnetje