Crunchygranola.nl > Recepten > Klassieke havergranola met rozijnen (en tig variaties!)
Deze granola is de meest flexibele ooit. Het is een traditionele granola. Traditioneel in de zin dat het bestaat uit typische muesli-ingrediënten als graanvlokken en noten die in de oven worden gebakken met een beetje olie en een beetje zoet. Want dat is in feite wat granola is: krokant gebakken muesli. Wélke graanvlokken, wélke noten en wélke olie en zoet je gebruikt is aan jou. Ik geef je mijn favoriete combinatie voor een 'Klassieke havergranola met rozijnen' in het recept, maar varieer gerust naar hartelust!
De bijzonderheid van deze granola zit ’m natuurlijk in de ingrediënten die je kiest. Kies wat je lekker vindt of wat je toevallig in huis hebt. Deze klassieke granola vormt weinig clusters, in tegenstelling tot bijna alle andere Crunchy Granola’s.
De ingrediënten zoals in het recept genoemd staan, maken samen mijn favoriete ‘Klassieke havergranola met rozijnen’. Maar kijk vooral verderop op deze pagina voor een groot aantal variatiesuggesties. Houd ongeveer de verhoudingen aan tussen de verschillende onderdelen en je zit altijd goed!
Verder nodig: een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).
* Deze granola kun je ook prima zonder ‘zoet’ maken. Laat simpelweg de ahornsiroop en rozijnen achterwege. Ook lekker!
Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Graanvariaties:
Havermout, speltvlokken, gerstevlokken, roggevlokken, gierstvlokken, quinoavlokken, boekweitvlokken….
Noten-, pitten- en zadenvariaties:
Pecannoten, pistachenoten, macadamia’s, paranoten, cashewnoten, sesamzaad, maanzaad, of misschien wel cacaonibs….
Specerijenvariaties:
Gemalen gember, kardemom, (gemalen) anijszaad, (gemalen) venkelzaad, speculaaskruiden, ‘pumpkin pie spice’, kruidnagel, piment, cacao, carobe….
Olievariaties:
Avocado-olie, gesmolten kokosolie, gesmolten boter….
Zoetvariaties:
Rijststroop, honing, schenkstroop, gembersiroop, dadelstroop, appelstroop….
Gedroogd fruitvariaties:
Gedroogde abrikozen, cranberry’s, vijgen, pruimen, kersen, moerbeien….
Cottage cheese (ook wel bekend als ‘hüttenkäse’) smaakt wonderwel bij deze klassieke granola. Er zit iets in de structuur ervan, in de lichte-zoete-frissige-mildheid met een tikje zuur, in de ‘je ne sais quoi’-vibe zogezegd, waardoor cottage cheese bijzonder goed blijkt te combineren met deze losse, zoete granola.
Met exact dezelfde ingrediënten kun je een heel andere granola maken! Kijk voor een feestelijke variant op deze klassieke granola eens bij het recept voor
> Granola cereal.
Brosse, crunchy balletjes die doen denken aan ontbijtgranen uit de supermarkt. Maar dan met gezonde ingrediënten!
Als je van granola’s houdt met een losse structuur, zoals in deze klassieke granola, is
> Anijs-venkelgranola met maanzaad
zeker de moeite van het proberen waard! Voeg een scheutje ahornsiroop toe aan het recept als je van zoet houdt.
En ben je fan van gedroogd fruit door je granola, kijk dan vooral eens bij het recept voor de
> Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s.