Crunchygranola.nl > Recepten > Pistachegranola met advocaat...

Pistachegranola met advocaat...

…in een laagjesdessert met witte chocolade-yoghurtmousse!

Pistachegranola met advocaat in een laagjesdessert

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder op deze pagina:

De granola in zijn essentie...:

Deze Crunchy Granola met advocaat en pistachenoten is uitermate geschikt voor een feestelijke Paasbrunch, Paasdessert of gewoon ieder ander ontbijt of toetje dat je wat feestelijker aan wilt kleden. Lekker met een kommetje volle yoghurt, maar nóg beter in een fijn laagjesdessert met advocaat en een witte chocolade-yoghurtmousse. En zowel de granola als de witte chocolade-yoghurtmousse zijn nog makkelijk en snel te maken ook…

Pistachegranola met advocaat en frambozen

… en in zijn bijzonderheid:

Deze keer niet alleen een granolarecept, maar óok een recept voor een witte chocolade-yoghurtmousse én nog een bonusrecept voor zelfgemaakte eierroom (een soort advocaat, maar zonder brandewijn en gezoet met honing in plaats van suiker). En met die drie onderdelen maak je een fantastisch fijn laagjesdessert. Extra mooi geserveerd in een glas. Voor Pasen, of voor welke feestelijke gelegenheid dan ook.

Laagjesdessert in een glas, zo moeilijk of makkelijk als je zelf wilt.

Alle drie de recepten zijn heel snel en makkelijk te maken, maar alles bij elkaar is het natuurlijk best wat werk. Voor het laagjesdessert kun je er dan ook voor kiezen om alle drie de recepten te maken óf éen of twee en verder aan te vullen met gekochte onderdelen. Zo kun je bijvoorbeeld alleen de granola maken en verder kiezen voor een volle roomyoghurt en advocaat. Of je maakt de witte chocolade-yoghurtmousse en eierroom en koopt een passende granola in de winkel.

Variatie!

Binnen ieder recept is er veel variatie mogelijk in ingrediënten zodat je de recepten helemaal naar eigen smaak of dieetwensen kunt aanpassen. Ik geef je allerhande tips. (De witte chocolade-yoghurtmousse zou je zelfs helemaal vegan kunnen maken.) De recepten kun je zo gezond of decadent maken als je zelf wilt. Hoe dan ook zal het resultaat heerlijk zijn, dat beloof ik je!

En als je meer van pure chocolade houdt dan van witte, dan kan ik je zeker de variant van het laagjesdessert met pure chocolade en cacaogranola aanraden.

Inspiratie van elders!

Het granolarecept is natuurlijk weer van eigen makelij, maar voor de witte chocolade-yoghurtmousse en de eierroom heb ik met veel plezier inspiratie opgedaan bij anderen.

Chocolademousse met Griekse yoghurt

De mousse is gebaseerd op de Chocolademousse van Griekse yoghurt van Laura, van Lekker Plan. Ik ben dol op de combinatie chocolade en yoghurt. Toen ik las hoe enorm eenvoudig deze mousse in elkaar te draaien is had ik geen enkele reden meer om het níet te maken… Mijn variant met witte chocolade vind je hier.

Eierroom als alternatief voor advocaat

In zowel de granola als in het dessert wordt advocaat gebruikt. Maar wil je minder suiker en liever geen alcohol, dan is het een heel goed idee om zelf eierroom te maken. Ik gebruikte het recept voor Eierroom uit het boek ‘Je brein vitaal’ van Rineke Dijkinga, maar verving de citroen door extra amandelroom en voegde wat amandelextract toe waardoor het werkelijk een heel lekker én gezond alternatief voor advocaat is! Het recept voor deze eierroom vind je hier.

Laagjesdessert met Pistachegranola met advocaat en met cacaogranola

Het recept: Laagjesdessert met pistachegranola, advocaat en snelle witte chocolade-yoghurtmousse

print e-mail

Alle onderdelen van dit dessert in een glas zijn bijzonder makkelijk te maken. Maar het kost natuurlijk wel wat tijd. Om op de dag van serveren geen enkele stress in de keuken te hoeven ervaren, kun je alles al helemaal vooraf klaarmaken.

De granola kun je zelfs al een paar weken vantevoren bakken. En de witte chocolade-yoghurtmousse kun je een dag vantevoren bereiden. Wil je in plaats van advocaat graag zelfgemaakte eierroom gebruiken, dan kun je die ook al een paar dagen eerder maken. Het samenstellen van je laagjesdessert doe je net voor het serveren en is zo gepiept!

Via de linkjes hierboven kom je snel waar je wilt zijn.

De Pistachegranola met advocaat:

Ingrediënten voor 1 pot:

Verder nodig voor de granola:

Een grote kom, een snijplank en mes om de noten te hakken, en een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier).

Zo maak je de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 120ºC.
  2. Hak de pistachenoten grof.
  3. Meng de havervlokken, boekweitgrutten, pistachenoten, vanillepoeder en het zout in een grote kom.
  4. Voeg de witte amandelpasta en de advocaat toe en meng goed.
  5. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel in een platte laag op de bakplaat en druk alles goed tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen mooie granolaclusters krijgt.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 45 minuten.
  7. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip *.)
  8. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

De witte chocolade-yoghurtmousse:

Ingrediënten voor 4 porties:

Verder nodig voor de witte chocolade-yoghurtmousse:

Een snijplank om de chocolade te hakken, een hittebestendige kom en een klein pannetje om de melk in op te warmen.

En zo maak je de witte chocolade-yoghurtmousse:

  1. Hak de witte chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom.
  2. Warm de amandelmelk op in een pannetje tot het net begint te borrelen.
  3. Schenk de warme amandelmelk over de chocolade en laat een paar minuten staan. Roer de chocolade door de melk tot het een glad mengsel is.
  4. Schep de Griekse yoghurt met beleid door het chocolademengsel en laat de mousse vervolgens minstens 1 uur in de koelkast goed koud worden.

Samenstellen van je laagjesdessert:

Ingrediënten voor je dessert in een glaasje (voor 4 porties):

En verder heb je 4 mooie glazen nodig met een inhoud van zo’n 200 mililiter.

En zo stel je je dessert in een glas samen:

Wil je zeker zijn van nette laagjes in je glas, schep de witte chocolade-yoghurtmousse dan in een spuitzak (of gebruik eventueel een plastic zakje waar je een heel klein puntje van een van de hoekjes afknipt).

Kies vier mooie glazen met een inhoud van zo’n 200 ml, niet al te groot dus.

Schep of spuit eerst een laagje witte chocolade-yoghurtmousse in ieder glas, gevolgd door 2 tot 4 flinke theelepels advocaat en 1 volle eetlepel granola. Herhaal dit nog een keer en garneer met de frambozen.

Serveer meteen en enjoy!

Pistachegranola met advocaat in een laagjesdessert met witte chocolade-yoghurtmousse en frambozen

Receptvariatie: Laagjesdessert met chocoladegranola, advocaat en pure chocolade-yoghurtmousse

Ben je niet zo’n zoetekauw, maak dit dessert dan met pure chocolade, in plaats van witte.

De werkwijze voor deze variant is gelijk aan bovenstaand recept. We veranderen alleen wat ingrediënten. Wil je weten hoe het er uit komt te zien? Zie hier!

Laagjesdessert met chocoladegranola, advocaat en pure chocolade-yoghurtmousse:

Pure chocolade-yoghurtmousse:

In plaats van witte chocolade-yoghurtmousse maken we pure chocolade-yoghurtmousse. Volg het recept voor de witte chocolade-yoghurtmousse, maar gebruik in plaats van witte chocolade eenzelfde hoeveelheid pure chocolade. Zo puur als je lekker vindt!

Chocoladegranola:

In plaats van de ‘Pistachegranola met advocaat’ uit het bovenstaande recept gebruik je een chocoladegranola. Als je die zelf wilt maken is bijvoorbeeld de hazelnoot-cacaogranola uit het recept voor Duo Penottigranola heel geschikt.

Bramen:

En in plaats van frambozen gebruik je bramen ter garnering.

Bonusecept voor zelfgemaakte eierroom!

Je kunt advocaat natuurlijk gewoon in de winkel kopen. Maar zelf maken kan ook. Het internet geeft je vele recepten. Wil je graag een gezondere variant, met minder suiker en zonder brandewijn, dan heb ik goed nieuws voor je: dat kan gewoon!

In het boek ‘Je brein vitaal’ van Rineke Dijkinga staat een recept voor eierroom. Zonder geraffineerde suiker en zonder brandewijn. En mét citroen, waardoor het wel iets weg heeft van lemoncurd. Het is heerlijk! Een aanrader, net als het hele boek trouwens, voor als je graag meer wilt weten over de invloed van het voedsel dat je eet op je lijf en daarmee ook je brein.

Het recept in het boek biedt ook een uitstekende basis voor een zelfgemaakte eierroom als goed-gezond alternatief voor de advocaat. We laten de citroen achterwege en voegen wat amandelextract toe. Maar ook zonder amandelextract is deze eierroom werkelijk fantastisch.

Hier is hoe je het maakt:

Zelfgemaakte eierroom als alternatief voor advocaat:

Ingrediënten voor zo’n 130 ml:

En zo maak je het:

  1. Doe alle ingrediënten behalve de olie in een hittebestendige kom.
  2. Klop met een garde door elkaar.
  3. Zet de kom op een pan met een bodempje water (zorg dat de kom het water niet raakt) en klop au bain-marie tot het mengsel dikker wordt. Blijf kloppen. Dat hoeft niet snel of heftig, rustig is ook goed. Een fijn meditatief klusje! Na zo’n 15 minuten zijn de eidooiers gestold en is de eierroom klaar.
  4. Meng als de eierroom is afgekoeld de olie erdoor en bewaar in een afsluitbaar potje in de koelkast. Het is prima een paar dagen houdbaar.

(Deze hoeveelheid is net voldoende voor de laagjes in het laagjesdessert. Als je het ook wilt gebruiken in de granola zelf heb je een dubbele portie nodig.)

Pistachegranola met advocaat met paaskuiken en chocolade paaseitjes

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

In plaats van de ‘Pistachegranola met advocaat’ is de
     > Vanillegranola van de Duo Penottigranola ook een erg goede optie in het laagjesdessert. Niet gezoet met advocaat, maar met dadels. Voor extra vezels en voedingsstoffen, maar nét zo lekker.

Ben je wel in voor wat andere feestelijke granola-inspiratie, kijk dan vooral eens bij de
     > Birthday cake granola of de
     > Granola met roze of blauwe muisjes.

Pistachegranola met advocaat in een laagjesdessert met witte chocolade-yoghurtmousse, advocaat en frambozen