Crunchygranola.nl > Recepten > Duo Penotti granola

Duo Penotti granola

(glutenvrij en vegan)

Duo Penotti granola

Direct naar het recept?

Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk!
Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

De granola in zijn essentie...:

Aaah ja… die fijne combinatie van vanille en ‘hazelnoot-met-een-vleugje-cacao’ van Duo Penotti! Maar dan in je granola. Je maakt er twee granola’s voor, een vanille-granola en een hazelnoot-cacaogranola, maar het is vrijwel geen extra werk ten opzichte van het maken van één granola. En ondertussen wordt je ontbijt er wel éxtra feestelijk van…

Duo Penotti granola

… en in zijn bijzonderheid:

Ik heb het er al eens eerder over gehad, bij het recept voor de Pindagranola met ‘salted honey’ om precies te zijn: de geweldige oppepper die boekweitgrutten aan je granola kunnen geven. Boekweitgrutten zijn niet alleen bijzonder voedzaam en lekker, ze doen óok hele goede dingen voor de structuur en crunchyness van je granola. Echt!

Boekweitgrutten kun je kopen in vrijwel iedere biologische supermarkt en ook in de wat grotere reguliere supermarkten. Je kunt ze eventueel vervangen door eenzelfde hoeveelheid havervlokken of havermout. Óf voeg wat haverzemelen toe aan je granola, dat is ook een goede optie. Maar ik raad je aan om op zoek te gaan naar de boekweitgrutten. Want echt hoor, die maken je granola extra lekker.

Duo Penotti granola

Het recept: Duo Penotti granola

print e-mail

 
Ook al maak je twee verschillende granola’s, het is vrijwel geen extra werk ten opzichte van het maken van één granola. Je maakt één basis, die verdeel je in twee porties en daar voeg je de extra smaakmakers aan toe.

Ingrediënten voor de basis:

Ingrediënten voor de vanillegranola:

Ingrediënten voor de hazelnoot-cacaogranola:

Verder nodig:

Als je zelf dadelpasta maakt, maak deze dan eerst:*

 1. Doe de dadels in een kom en overgiet met kokend water. Laat een kwartier staan zodat de dadels goed zacht worden.
 2. Giet het water af, doe de dadels in de blender (of één van de andere genoemde apparaten) en pureer tot een dikke pasta ontstaat.

En zo maak je de granola:

 1. Verwarm de oven voor op 120ºC.
 2. Meng de havervlokken, boekweitgrutten, dadelpasta en het zout in een grote kom. Dat kan even een werkje zijn, vanwege de dadelpasta. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een stevige lepel en dat werkt heel goed.
 3. Verdeel dit basismengsel in twee gelijke delen over twee kommen.
 4. Hak de blanke amandelen grof en de hazelnoten iets fijner.
 5. Voor de vanillegranola voeg je aan één deel van het basismengsel de blanke amandelen, het vanillepoeder en de witte amandelpasta toe. Meng goed.
 6. Voor de hazelnootgranola voeg je aan het andere deel de hazelnoten, de cacao en de hazelnootpasta toe. Meng dit ook goed.
 7. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel beide mengsels naast elkaar in een platte laag op de bakplaat en druk alles goed tegen elkaar aan zodat je na het bakken en afkoelen mooie granolaclusters krijgt.
 8. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
 9. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 45 tot 60 minuten bakken.
 10. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip **.)
 11. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Meng beide granola’s door elkaar óf bewaar ze in twee verschillende, luchtdichte potten. Weckpotten zijn hier uitstekend voor.

* In plaats van zelf je dadelpasta maken, kun je ook een kant-en-klare versie kopen (bijvoorbeeld van het merk Yogi & Yousef) bij de bio super of online. Let erop dat de dadelpasta die je koopt enkel en alleen bestaat uit dadels en niet meer dan de dadels. Gebruik 130 gram uit het potje en meng dit in een schaaltje met 1½ à 2 eetlepels water en volg verder gewoon het recept.

** Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Duo Penotti granola

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Op de foto’s zie je de Duo Penotti granola met een feestelijk ‘vanilleyoghurt en chocoladevla’-duo. En dat is lekker, zeker. Maar heel eerlijk: de vanilleyoghurt en chocoladevla zijn best een beetje overheersend qua smaak.

Ik geef dan ook de voorkeur aan een (plantaardige) melk om je Duo Penotti granola mee te serveren. Havermelk is er bijvoorbeeld lekker bij, of cashewmelk. Maar met een milde yoghurt (plantaardige of gewone zuivel) maak je ook een bijzonder fijn ontbijt!

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Zoals gezegd, de boekweitgrutten in deze granola zorgen voor een fantastisch fijne crunch. Het is niet de eerste keer dat ik ze gebruik in een Crunchy Granolarecept! Kijk vooral even bij de
     > Pinda-kaneelgranola met cacaonibs of de
     > Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s als je van een goeie crunch houdt.

Ben je vooral enthousiast over de combinatie van hazelnoot en cacao, dan is de
     > Boekweit-cacaogranola met kokoschips een goed idee.

Deze laatste granola maak je niet met boekweitgrutten, maar met hele boekweitkorrels. Hoewel je die ook zou kunnen vervangen door boekweitgrutten. De structuur wordt er anders van, maar lekker zal het zeker zijn!

Duo Penotti granola