Crunchygranola.nl > Recepten > Duo Penotti granola
Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk!
Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
Aaah ja… die fijne combinatie van vanille en ‘hazelnoot-met-een-vleugje-cacao’ van Duo Penotti! Maar dan in je granola. Je maakt er twee granola’s voor, een vanille-granola en een hazelnoot-cacaogranola, maar het is vrijwel geen extra werk ten opzichte van het maken van één granola. En ondertussen wordt je ontbijt er wel éxtra feestelijk van…
Ik heb het er al eens eerder over gehad, bij het recept voor de Pindagranola met ‘salted honey’ om precies te zijn: de geweldige oppepper die boekweitgrutten aan je granola kunnen geven. Boekweitgrutten zijn niet alleen bijzonder voedzaam en lekker, ze doen óok hele goede dingen voor de structuur en crunchyness van je granola. Echt!
Boekweitgrutten kun je kopen in vrijwel iedere biologische supermarkt en ook in de wat grotere reguliere supermarkten. Je kunt ze eventueel vervangen door eenzelfde hoeveelheid havervlokken of havermout. Óf voeg wat haverzemelen toe aan je granola, dat is ook een goede optie. Maar ik raad je aan om op zoek te gaan naar de boekweitgrutten. Want echt hoor, die maken je granola extra lekker.
Ook al maak je twee verschillende granola’s, het is vrijwel geen extra werk ten opzichte van het maken van één granola. Je maakt één basis, die verdeel je in twee porties en daar voeg je de extra smaakmakers aan toe.
Meng beide granola’s door elkaar óf bewaar ze in twee verschillende, luchtdichte potten. Weckpotten zijn hier uitstekend voor.
* In plaats van zelf je dadelpasta maken, kun je ook een kant-en-klare versie kopen (bijvoorbeeld van het merk Yogi & Yousef) bij de bio super of online. Let erop dat de dadelpasta die je koopt enkel en alleen bestaat uit dadels en niet meer dan de dadels. Gebruik 130 gram uit het potje en meng dit in een schaaltje met 1½ à 2 eetlepels water en volg verder gewoon het recept.
** Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Op de foto’s zie je de Duo Penotti granola met een feestelijk ‘vanilleyoghurt en chocoladevla’-duo. En dat is lekker, zeker. Maar heel eerlijk: de vanilleyoghurt en chocoladevla zijn best een beetje overheersend qua smaak.
Ik geef dan ook de voorkeur aan een (plantaardige) melk om je Duo Penotti granola mee te serveren. Havermelk is er bijvoorbeeld lekker bij, of cashewmelk. Maar met een milde yoghurt (plantaardige of gewone zuivel) maak je ook een bijzonder fijn ontbijt!
Zoals gezegd, de boekweitgrutten in deze granola zorgen voor een fantastisch fijne crunch. Het is niet de eerste keer dat ik ze gebruik in een Crunchy Granolarecept! Kijk vooral even bij de
> Pinda-kaneelgranola met cacaonibs of de
> Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s als je van een goeie crunch houdt.
Ben je vooral enthousiast over de combinatie van hazelnoot en cacao, dan is de
> Boekweit-cacaogranola met kokoschips een goed idee.
Deze laatste granola maak je niet met boekweitgrutten, maar met hele boekweitkorrels. Hoewel je die ook zou kunnen vervangen door boekweitgrutten. De structuur wordt er anders van, maar lekker zal het zeker zijn!