Crunchygranola.nl > Recepten > Tijgernotengranola met aardbei en kokos-drizzle
Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
En verder vind je op deze pagina:
Voor deze granola heb je eigenlijk genoeg aan vier ingrediënten. En dan heb ik olie, water en zout gewoon meegerekend…
Met tijgernotenmeel, olijfolie, water en zout maak je een supermakkelijke én lekkere granola cereal. Ik noem het granola cereal omdat we de granola de vorm van ontbijtgranen geven. Weer eens iets anders nietwaar?
Met wat amandelmeel of havermout erbij wordt het nog een tikkie lekkerder. En ronduit feestelijk maak je het met gevriesdroogde aardbei en gesmolten santen, waar je een snelle kokos drizzle mee maakt. Bijzonder feestelijk, terwijl je echt alleen maar gezonde ingrediënten gebruikt. Een win-win-situatie dus!
Deze tijgernotengranola is héel geschikt voor de paleo, glutenvrije of vegan eter. Daarbij is deze granola ook nog eens redelijk koolhydraatarm, als je de variant met amandelmeel maakt.
De hoofdrolspeler in deze granola is tijgernotenmeel. Of chufameel, moet ik eigenlijk zeggen. Want tijgernoten heten eigenlijk ‘chufa’s’. Chufa’s zijn glutenvrij van nature en smaken zoetig en een beetje nootachtig.
Als je meer over de chufa wilt weten, dan raad ik je aan om eens naar de site van ChufaFactory te gaan. Daar vind je er alles over.
In de supermarkt kun je helaas geen tijgernotenmeel vinden. Wel op andere plekken gelukkig! Online natuurlijk, bijvoorbeeld bij:
Verder kun je terecht bij Ekoplaza en Holland & Barrett.
Amandelmeel kun je tegenwoordig in iedere grote supermarkt vinden. En natuurlijk online.
Misschien ben je nog niet bekend met gevriesdroogde aardbei en santen? Ik heb wat meer informatie voor je op de site. Met een toelichting op wat het is én waar je het kunt kopen. Klik hier voor gevriesdroogde aardbei en hier voor santen.
Je kunt goed variëren met dit recept. Afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt, je eetvoorkeuren en de ingrediënten die je in huis hebt, kies je je favoriet.
Dit is de basis. Hier maak je al een hele fijne granola cereal mee.
Als je een deel van het tijgernotenmeel vervangt door amandelmeel wordt je granola cereal net een tikkie knapperiger. Deze variant heeft mijn persoonlijke voorkeur, maar als je alleen met tijgernotenmeel wilt werken is dat ook echt een prima optie.
In plaats van amandelmeel kun je ook havermout toevoegen. Het geeft wat meer bite aan je granola. Het deeg is iets minder makkelijk te verwerken dan wanneer je tijgernoten- en/of amandelmeel gebruikt en je cereal wordt door de havervlokken uiteraard wat grover (zie onderstaande foto voor een vergelijking). Voordeel van deze variant is dat havermout goedkoper is dan tijgernotenmeel en amandelmeel. En de havermout geeft ook wat meer smaak. Het combineert uitstekend met tijgernotenmeel!
Met bovenstaande varianten heb je een goede basis te pakken waar je bij het ontbijt nog allerlei andere ingrediënten aan toe kunt voegen. Noten, ge(vries)droogd fruit, cacaonibs, you name it…
Maar extra feestelijk en lekker maak je de granola met stukjes gevriesdroogde aardbei en een kokos drizzle waar je alleen maar santen voor nodig hebt (ook wel bekend als kokospasta of creamed coconut). En bovendien ziet het er prachtig uit…
* Tip:
Je granola zou heerlijk bros en krokant moeten zijn na het bakken en afkoelen. Als dat nog niet het geval is, schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Deze tijgernotengranola maakt samen met een milde, dikke yoghurt een fantastisch ontbijt. Je kunt alle varianten yoghurt gebruiken die je wilt. Griekse yoghurt, kokosyoghurt, amandelyoghurt, hangop, rauwmelkse yoghurt, noem maar op. Ook een milde kwark is een goeie optie.
Als je de variant zónder aardbei en kokos hebt gemaakt kun je er allerhande extra’s aan toevoegen. Erg lekker is uiteraard de combinatie met gevriesdroogd fruit en kokosyoghurt of kokosvlokken. Maar ook allerhande noten, (gedroogd) fruit, pitten en cacaonibs zijn er lekker bij.
Een andere feestelijke granola is natuurlijk de
> Birthday cake granola, met gevriesdroogd fruit, witte chocolade, gepofte quinoa en sprinkles. Of maak de
> Pistachegranola met advocaat. Extra feestelijk als je die serveert met een witte chocolademousse, frambozen en advocaat. Een geweldig dessert!
Zoek je een granola waar santen de hoofdrol in speelt, kijk dan even bij het recept voor de
> Kokos-vanillegranola met gojibessen (koolhydraatarm en vegan).
En zoek je een meer klassieke granola met tijgernotenmeel, klik dan vooral even door naar de
> Tijgernotengranola met cacaonibs en banaan (paleo, glutenvrij en vegan).