Crunchygranola.nl > Recepten > Tijgernotengranola met cacaonibs en banaan
Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
En verder vind je op deze pagina:
Dit granolarecept is voor iedere fan van crunchy, lichtzoete, maar zeker ook gezonde granola. Mét grote clusters. Ook als je glutenvrij en helemaal graanvrij wilt eten is dit ontbijtrecept een prima keus. Het basisingrediënt is tijgernotenmeel. Met z'n nootachtige smaak en natuurlijke zoetheid is dit een heel goede toevoeging aan je granola-bak-repertoire.
In deze granola draait het allemaal om het tijgernotenmeel. Of chufameel, moet ik eigenlijk zeggen. Want ’tijgernoten’ heten eigenlijk ‘chufa’s’.
Als je meer over de chufa wilt weten, dan raad ik je aan om eens naar de site van ChufaFactory te gaan. Daar vind je er alles over.
De reden dat we in dit granolarecept tijgernoten gebruiken is niet alleen omdat ik graag weer eens een volledig graanvrije granola wilde maken (dus zelfs zonder havervlokken), maar ook vanwege de smaak, de bindingskracht en de goede vezels en voedingsstoffen. En de chufa en bananenchips in het recept zorgen voor zoveel zoetheid dat extra zoet toevoegen werkelijk niet nodig is. Sterker nog: deze Crunchy Granola is ook zónder de bananenchips heerlijk. Wil je minder suiker gebruiken of graag koolhydraatarm eten, probeer dit ontbijtrecept dan eens zonder banaan. (Voeg dan ietsje minder water toe.)
In dit recept gebruiken we meel gemaakt van de tijgernoot, maar ook gehakte, gepelde tijgernoten of tijgernotenschaafsel kun je heel goed gebruiken in allerhande granola’s!
In de supermarkt kun je helaas geen tijgernotenmeel vinden. Wel op andere plekken gelukkig! Natuurlijk online, bijvoorbeeld bij:
Verder kun je terecht bij Ekoplaza en Holland & Barrett.
Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
* Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Deze tijgernotengranola is lekker met (plantaardige) melk of een dikke, volle yoghurt, zoals Griekse yoghurt, kokosyoghurt of rauwmelkse yoghurt hangop (van Raw Milk Company, te koop in biologische supermarkten).
Als je de granola in grote brokken breekt, zijn deze granolabites ook heel goed en makkelijk als tussendoortje, thuis of on the road.
Eet je graag paleo, graanvrij of glutenvrij, dan heb ik nog meer fijne granolarecepten voor je:
> Carrot cake granola
> Ultieme snelle ontbijtmix.
Maar ook de koolhydraatarme granola’s zijn een goede optie! Zie bijvoorbeeld de:
> Ketogranola met cacaoboter
> Kokos-vanillegranola met gojibessen
> Keto-chocoladegranola met gojibessen.