Crunchygranola.nl > Recepten > Birthday cake granola
Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk!
Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
En als je wilt weten waar je deze granola het lekkerst mee combineert, kijk dan vooral even hier. (Ja! Met cake en mascarponeroom!)
In Nederland kennen we de slagroomtaart en appeltaart als typische verjaardagstaarten. Feestelijk, zeker, maar in de Verenigde Staten maken ze het nog een tikje feestelijker. Daar kennen ze de Birthday cake, taart met gekleurde hagels: sprinkles! De taart zelf is meestal een eenvoudige vanillecake in lagen met flink wat botercrème. Zo gaat alle aandacht naar de sprinkles. Slim…
Zo’n Birthday cake is natuurlijk een geweldig uitgangspunt voor een speciale verjaarsgranola, inderdaad: de Birthday cake granola. Een zoete granola met vanille, boter en natuurlijk een heleboel gezellige sprinkles.
In Nederland gebruiken we overigens de naam strooisels. Maar omdat dat een stuk minder sprankelend klinkt, houd ik het voor deze feestelijke granola op sprinkels. Ik vertel je graag wat meer over dit vrolijke goedje. Welke soorten er zijn, waar je het kunt kopen en wat je er nog meer mee kunt doen, naast het opvrolijken van je granola’s.
Van onze Hollandse slagroomtaart pikken we ook nog wat goede dingen mee voor deze granola.
De traditionele vruchtenjam vindt z’n plek in de vorm van gevriesdroogde stukjes rood fruit. Dit maakt deze granola echt helemaal af! Gevriesdroogd fruit is niet zo bekend in Nederland, maar je kunt het hier zeker wel kopen, online of offline. Ik vertel je hier waar je het kunt vinden. En op die pagina vind je ook meteen wat het is en wat je er nog meer mee kunt doen.
De stukjes witte chocolade in deze Crunchy Granola representeren de zoete romigheid van de overdadige hoeveelheid slagroom in de taart. En de geschaafde amandelen langs de zijkant van de taart worden vertegenwoordigd door gehakte amandelen.
Zo zie je: we combineren het beste van twee verjaarstaart-werelden in deze granola! Ik denk dat dit misschien wel bedoeld wordt met fusion cuisine ?
Verder nodig: een bakplaat met siliconen bakmat (of bakpapier), een klein pannetje om de boter in te smelten en een grote kom.
Bewaar de granola buiten de koelkast in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
* In plaats van roomboter kun je ook heel goed cacaoboter gebruiken.
** Ik vind de smaak van de ahornsiroop er-rug goed passen bij deze granola, maar eerlijk is eerlijk: als je dadelpasta gebruikt krijg je wél grotere granolaclusters. Als je voor de grotere clusters gaat, gebruik dan 100 gr dadelpasta in plaats van de ahornsiroop.
Zie hier hou je dit zelf maakt of waar je het kunt kopen.
*** Of gebruik ½ à 1 tl vanille-extract in plaats van vanillepoeder. Bijvoorbeeld van Cook, te koop bij Ekoplaza en soms ook bij andere biowinkels, of Nielsen Massey, te koop bij onder andere AH of Dille & Kamille. Gebruik in ieder geval geen vanille-essence, dat is voornamelijk suiker, met weinig echte vanillesmaak.
Zoals vrijwel alle Crunchy Granola’s is ook deze variant erg lekker met een schaaltje volle, romige yoghurt bij het ontbijt. En als toetje…
En als je voor het toetje gaat en je wilt wat extra feestelijks, kies dan voor een bolletje roomijs. Of twee.
Ken je toevallig nog de tijd dat je een plakje cake versierde met slagroom en kersenvlaaivulling? Dat was lekker toch..!
Deze Crunchy Granola doet het heel goed in een variant hierop:
Cake + mascarponeroom + Birthday cake granola = fantastisch.
Echt hoor! Heerlijk! De smaak van de Birthday Cake granola past uiteraard ontzettend goed bij de cake en room, de stukjes fruit geven een frisse vibe en de lichte crunchyness geeft een goeie bite. Overigens kun je ook gewoon geklopte, gezoete slagroom gebruiken in plaats van de mascarponeroom. Maar mascarponeroom maakt het nét een beetje decadenter nog. Dat mag natuurlijk best, bij feestelijke gelegenheden. En het is niet moeilijker dan wanneer je alleen slagroom opklopt. Op internet vind je hoe je het doet. Ik volgde zelf deze aanwijzingen van Laura’s Bakery op en het resultaat was buitengewoon lekker….
Als je fan bent van gepofte quinoa, en zoete granola’s, kan ik je absoluut de Gepofte quinoagranola met zwarte thee of rooibos aanraden.
Of anders misschien wel deze Tahin-banaangranola met walnoten?