Crunchygranola.nl > Recepten > Kokosgranola met cranberry's of cacaonibs

Kokosgranola met cranberry's of cacaonibs

(vegan en glutenvrije granola)

Kokosgranola met cranberry’s en gepofte quinoa of met en cacaonibs en gepofte haver

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

De granola en zijn kokos:

Deze Crunchy Granola krijgt z’n kokossmaak van kokoschips én santen. Santen ken je misschien onder de naam creamed coconut, kokoscrème of het engelstalige coconut butter. Allemaal hetzelfde! En het doet het erg goed in je granola. Om te binden, om te zoeten en voor een lichte kokossmaak.

De kokoschips zitten er natuurlijk in voor de smaak, maar zeker ook voor een goede crunch. Hoe groot of klein je granola-ingrediënten zijn maakt verschil in structuur, bite, crunch én smaak. Hoewel kokosrasp het in veel granolarecepten erg goed doet, raad ik je aan om de kokoschips in dit recept niet te vervangen door kokosrasp. Het geeft echt een ander resultaat.

Kokosgranola met cranberry’s en Griekse yoghurt

Licht, luchtig én crunchy:

De kokoschips zijn goed voor de crunch in je granola. En voor een extra goeie crunch krijg je hier nog wat hulp van gepofte quinoa of haver. Een andere goede eigenschap van gepofte (pseudo)granen: ze zorgen voor een lichte, luchtige granola. Gepofte quinoa is tegenwoordig prima in de wat grotere supermarkten te vinden. Voor gepofte haver zul je een uitstapje naar de biologische supermarkt moeten maken. Ik heb er voor gekozen om al mijn granolarecepten glutenvrij te maken, maar als dat voor jou geen vereiste is zou je ook kunnen kiezen voor gepofte spelt of tarwe. Gepofte rijst of boekweit is ook nog een optie.

Overigens: hoe groter de gepofte graansoort, hoe lastiger het is om mooie grote granolaclusters te krijgen. Dus wil je lekker grote clusters, kies dan voor gepofte quinoa.

Een beetje variatie in de granola-keuken.

Variëren in gepofte granen is éen ding. Maar er is meer!

Cranberry’s of cacaonibs?

Kokos combineert goed met allerhande smaken. In dit recept geef ik je twee opties voor add ins met een heel verschillend resultaat. Je granola wordt lekker sappig-fruitig met gedroogde cranberry’s óf juist een beetje pittig aards-extra-crunchy met knapperige cacaonibs. Beide varianten zijn absoluut niet te versmaden!

Dadels of ahornsiroop?

Nog meer variatie! Kies voor dadelpasta om je granola te zoeten óf voor ahornsiroop. Allebei lekker, maar met verschillende voor- en nadelen.

Ahornsiroop is lekker makkelijk: door je granola mengen en klaar. Dadelpasta kost wat extra tijd als je het zelf wilt maken. Je kunt het ook kant-en-klaar kopen, maar niet op elke hoek van de straat, zogezegd. En als je biologische kant-en-klare dadelpasta koopt zal het ook ietsje duurder worden dan wanneer je het zelf maakt.

Kies je voor dadelpasta in je granola, dan gebruik je in feite de hele vrucht. Met het bijkomende voordeel van het behoud van mineralen en vezels. Daarbij krijg je ook makkelijker grote granolaclusters dan wanneer je ahornsiroop gebruikt.

Dus ik zou zeggen: kies de ingrediënten die je het meest aanspreken en ga lekker aan de bak!

Kokosgranola met cranberry’s in een weckpot

Het recept: Kokosgranola met cranberry's of cacaonibs

print e-mail

Ingrediënten:

Verder nodig:

Als je dadelpasta gebruikt en deze zelf maakt, doe dat dan eerst:*

  1. Doe 200 gram dadels (of meer, de dadelpasta die je overhoudt kun je op vele manieren gebruiken of invriezen voor je volgende granola) in een kom en overgiet met kokend water. Laat een kwartier staan zodat de dadels goed zacht worden.
  2. Giet het water af, doe de dadels in de blender (of één van de andere genoemde apparaten) en pureer tot een dikke pasta ontstaat. Voor dit recept gebruik je 110 gram dadelpasta.

Zo maak je de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 125ºC.
  2. Meng de havervlokken, gepofte quinoa of haver, kokoschips, pompoenpitten, kaneel, kardemom en een snuf zout in een grote kom.
  3. Doe de santen in een klein pannetje en laat op heel laag vuur smelten. Roer zeer regelmatig, zorg dat het niet bruin wordt. Je kunt de santen ook au bain-marie smelten, dan weet je zeker dat het goed gaat. Het levert je alleen wat extra afwas op.
  4. Meng ondertussen de dadelpasta of de ahornsiroop door de droge ingrediënten in de grote kom. Als je dadelpasta gebruikt kan dat even een werkje zijn. Ik gebruik de achterkant van een stevige lepel om het goed te mengen met de overige ingrediënten, dat werkt heel goed.
  5. Meng tot slot de gesmolten santen door de granola.
  6. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel in een platte laag op de bakplaat en druk alles tegen elkaar aan.
  7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola zo’n 30 minuten.
  8. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog zo’n 60 minuten bakken.
  9. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip **.)
  10. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* Dadelpasta maken of kopen?
Je kunt zelf dadelpasta maken óf je kunt een kant-en-klare versie kopen (bijvoorbeeld van het merk Yogi & Yousef) bij de bio super of online. Let erop dat de dadelpasta die je koopt enkel en alleen bestaat uit dadels en niet meer dan dat. Gebruik 100 gram uit het potje en meng dit in een schaaltje met 1½ à 2 eetlepels water en volg verder gewoon het recept.

** Tip:
Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Kokosgranola met cranberry’s - close-up

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Heb je voor cranberry’s gekozen? Dan is deze granola erg lekker in combinatie met een volle yoghurt.

Kies bijvoorbeeld een dikke Griekse yoghurt, verganistische kokosyoghurt of de rauwmelkse kefir of yoghurt hangop van Raw Milk Company (te koop in biologische supermarkten).

Ook de variant met cacaonibs maakt samen met een volle yoghurt een goed ontbijt. Maar in dit geval zou je ook kunnen kiezen voor een wat zoetige plantaardige melk. Havermelk bijvoorbeeld. Of gebruik kokosmelk, voor extra kokos-vibes.

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Ik gebruik graag santen in granola’s. Soms voor de kokossmaak, soms alleen voor de bindingskracht of voor voor de lichte zoetheid ervan. Deze zijn bijvoorbeeld erg lekker:

> Espresso-vanillegranola
> Kokos-vanillegranola met gojibessen

Houd je van cranberry’s? Kies dan eens voor deze granola’s:
> Cashew-sinaasappelgranola met cranberry’s
> Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s

En word je enthousiast van cacaonibs, kijk dan vooral eens hier:
> Pinda-kaneelgranola met cacaonibs
> Tijgernotengranola met cacaonibs en banaan

Kokosgranola met cranberry’s - birdview